Sadece yer fıstığı alerjisi yüzünden bile her yıl yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini düşünürsek alerjik bünyeye sahip kişiler için dışarıda yemek yemek ciddi kabuslara dönüşebiliyor.  Gıdaların onlarca farklı içerikle seri şekilde hazırlandığı günümüzde artık bazı maddelerin diyetini uygulamak da pek kolay değil. Bu soruna bir çözüm getirmek isteyen Harvard Tıp Okulu’ndan bilim insanları, umut verici bir gelişmeye imza attı. Geliştirilen anahtarlık boyutundaki cihaz sayesinde belirli alerjen maddelerin tespiti çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebiliyor.

Alerjen cihazı, gıdalarda bulunan alerjenleri toplamak için kullanılan bölüm, alerjenleri tanımlayan elektronik analizör ve analizördeki bilgileri görüntüleyen bir telefon uygulaması olmak üzere 3 bölümden meydana geliyor. Cihaz fıstık, fındık, buğday, süt ve yumurta gibi yaygın gıda alerjenlerini yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede algılayabiliyor. Cihazın yaptığı bu işlem entegre eksojen antijen testi (IEAT) olarak adlandırılıyor. Araştırmacılar cihazı birkaç restoranda test etmiş ve menüde “glütensiz” olarak belirtilen salatada glüten tespit ederek bu tür testlerin önemini ortaya koymuş.

Cihaz bu alanda tek değil. Sadece glüten testi yapan Nima ve henüz prototip aşamasında olsa da laktoz testi yapabilen Ally isimli cihaz gelişmekte olan bu alanın diğer öncüleri. Elbette büyük laboratuvarlarda yapılan klasik alerji testleri de hala geçerliliğini koruyor. Ancak bu testler oldukça pahalı, çok zaman alıyor ve dolayısıyla pek pratik değiller. Harvard Tıp Okulu tarafından geliştirilen alerji cihazı ise küçük miktarlardaki alerjenleri kısa sürede algılayabiliyor ve cepte taşınabiliyor. Üstelik bunu 40 dolar gibi bir maliyetle yapıyor.

Şu an sadece 5 besini algılayabilen cihazın geliştirme süreci devam etmekte. Geliştirme süreci tamamlandığında cihazın 40 dolarlık fiyat etiketiyle direkt olarak son kullanıcılara satılması planlanıyor. Birkaç farklı modülden oluşan cihazın tek bir modül haline getirilip piyasaya bu şekilde sunulabileceği düşünülüyor.

Projeyle ilgili bilimsel yayınlara bu linkten ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Cevapla